Кога ќе најдете убаво парче говедско месо во вашите раце, не заборавајте да посегнете по киви или ананас, бидејќи ова овошје има „магичен“ ефект врз ткивото во месото, па затоа станува исклучително меко и вкусно.
Ако сакате говедското месо да биде меко, премачкајте го со парчиња киви и оставете го некое време. Имено, киви содржи протеолитички ензими кои помагаат во разградување на сврзното ткиво во месото, па затоа станува многу меко и податливо.
Ако го ставите месото во маринадата, направете сè како што е планирано и додадете киви околу еден час или два пред да готвите. Бидете сигурни дека говедското месо не стои премногу долго покриено со киви, така што месото не станува премногу меко и не се распаѓа за време на подготовката. Ананасот има сличен ефект.
Исто така може да ви помогне:
Розе вино
Подгответе маринада од малку оризово вино, маслиново масло и рендан кромид и јаболко. Ставете го месото во оваа маринада и оставете го во фрижидер преку ноќ. Покрај тоа што ќе добие неверојатен вкус, тој ќе биде мек како путер.
Кола- кола
Пијалаците од кола се одлични за омекнување на месото пред пржење, особено ако станува збор за густи шницли. Сè што треба да направите е да го оставите месото во кока- кола десетина минути. Потоа извадете го да се исуши и пржете на масло со додавање на црн пипер. Ќе биде одлично.
Лимон или оцет
Маринирањето на месото во сок од лимон ќе го омекне за еден час. Исто така, ќе омекне во оцет, но во тој случај месото во него (всушност во маринада на база на оцет) ќе мора да стои преку ноќ за да омекне доволно, пренесува BrightSide.