За фина грамолата, додаток на јадења што ги обожаваат Италијанците, доволни се само три состојки за да се нагласат вкусовите на месото, но и на рибата или зеленчукот…
Гремолата е италијанска класика направена од само неколку состојки и додадена на бројни јадења за да се потенцираат медитеранските вкусови и ароми. Основниот рецепт вклучува ситно сецкан лук и магдонос, како и рендана кора од лимон, а готвачите потоа ги додаваат и другите состојки по инспирација.
Едно од типичните јадења каде можете да најдете гремола е ossobucco alla milanese – буквално „коска со дупка“, која се служи со миланско рижото.
Тоа е колено од теле. Гремолата се додава како последен додаток со цел да се добие освежителна, но и ароматична нота, бидејќи по долг термички третман на особуко, нема свежи зачинети мириси.
Гремолата е затоа идеален зачин за јадења на кои им треба долго време да се готват или печат, како што се гулаш, сосови и супи – но и за печена риба или месо. Одличен е во комбинација со пржени јајца или пржен зеленчук, како и додаток на тост со авокадо.
Италијанците исто така го додаваат во салати, тестенини или компири – и исто така им дава одличен вкус на гарнири како што се палента, ориз или тестенини.
Можете да подготвите гремола и да го измешате со маслиново масло за полесно да го додадете во јадењата, а ако го ставите во стаклена тегла, ќе трае околу една недела.
Готвачот Најџел Лосон сака да додава црни или зелени сецкани маслинки во гремолата, како и лути пиперки. Потоа додава маслиново масло и го сервира со моцарела и тост.
Состојки за гремола:
1 грст свеж магдонос
2 чешниња лук
1 лимон
Сол, бибер
Подготовка:
Ситно исецкајте го магдоносот и лукот и изрендајте кора од лимон. Промешајте, додадете сол и бибер по желба, додадете неколку капки сок од лимон.
Совет: Ако сакате, можете да додадете половина чаша маслиново масло, како и прстофат чили.