Дали знаете зошто ви е устата сува после чаша бело вино?
Понекогаш нема ништо подобро од уживање во чаша добро вино … Но, што е со танините? Веројатно сте чуле некаде за овој термин, кој најчесто се поврзува со вина, чаеви, незрели плодови и друга (малку горчлива) храна и пијалоци. Но, што точно се танините? Танините се фенолни соединенија што можеме да ги најдеме во одредени растенија и алги, а тие создаваат сув, горчлив вкус во нашите усти. Историски гледано, тие се користеле за сушење крзно на животните, но денес тие се уште се најпознати по ефектот што го имаат врз храната и пијалоците.
Кога танинот ќе се најде во вашата уста, тој се врзува за протеините во вашата плунка и ги спречува да ја извршуваат својата функција – одржувајќи ја устата „подмачкана“ за полесно да голтате храната што ја јадете. Храна што ќе предизвика вакво „суво“ чувство во устата се вино, одредени чаеви, кафе, грејпфрут, бобинки, темно чоколадо, грозје и зелени банани. Сепак, кога е правилно избалансиран, танинот може целосно да ги збогати вашите оброци.