Ако никогаш не сте пробале леб од тиква, тогаш е крајно време да го пробате. Всушност, време е да го подготвите одличниот леб сами и да ги изненадите семејството, пријателите или гостите. Може да јадете леб од тиква со појадок, ручек или како десерт, а исто така е и вегански. Тоа е совршено јадење за мрачни есенски денови.
Состојки
• 300 гр пире од тиква (најдобро од хокаидо тиква)
• 500 гр брашно
• половина коцка квасец
• 1 лажица шеќер
• 3 лажици топло млеко од соја
• 50 гр растително масло
• 100 мл вода
• 1 лажичка сол
• 70 гр ореви
• 50 гр урми (без семки)
Подготовка
1. Прво исечете ја тиквата, исчистете ја и исечете ја на коцки.
2. Ставете ги коцките од тиква во малку масло и ставете ги во рерна загреана на 180 степени околу 15 минути.
3. Потоа оставете да се излади и направете пире со миксер за стапчиња.
4. Ставете го брашното во сад и направете вдлабнатина.
5. Во друг сад измешајте ги млекото, квасецот и шеќерот и оставете ги да отстојат околу 10 минути.
6. Потоа додадете ја оваа мешавина од брашно. Додадете тиква, ореви и урми и измешајте сè.
7. Потоа оставете го покриеното тесто на суво и топло место да стаса околу 30 минути.
8. Месете го краткото тесто уште еднаш и ставете го во добро намастен правоаголен калап и оставете го да стои уште 20 минути.
9. Во меѓувреме, загрејте ја рерната на 200 степени и потоа печете го лебот 30-40 минути.