Не е тајна – за време и по менопаузата повеќето жени добиваат на тежина, а оние килограми што се „лепат“ – скоро е невозможно да ги изгубите. Секоја жена на таа возраст што се обидела знае. Благодарение на хормоналните промени, исто така е тешко да се одржи здрава тежина: можеби решението е диетата Галвестон, дизајнирана од д-р Мери Клер Хавер, специјалист по гинекологија и акушерство.
Што да јадете со диетата во Галвестон?
Оваа диета се фокусира на храна која има антиинфламаторно дејство. Поттикната е потрошувачка на протеини со малку маснотии од живина, говедско месо (од добиток што се храни со трева) и лосос и други сини риби кои содржат многу есенцијални масни киселини. Покрај тоа, треба да јадете зеленчук, но оние што немаат скроб (компири и сладок компир имаат многу), како спанаќ, брокула, карфиол, целер, домати, краставици, зелена салата, зелка и тиквички и многу антиоксиданси кои помагаат во борба против воспаление. Овошјето е дозволено, но треба да бидете внимателни при изборот на она што содржи помалку шеќер и јаглехидрати и многу антиоксиданти и растителни влакна, како што се боровинки, малини, јагоди, калинки.
Што не е добро да се јаде?
Групите на храна кои треба да се избегнат вклучуваат рафинирани јаглехидрати и шеќер за кои се покажа дека се главни двигатели на хронично воспаление. Киноата е идеална житарка (и единствена, доколку е воопшто можно) што треба да се чува во исхраната бидејќи покрај јаглехидрати, содржи и протеини. Згора на тоа, не треба да јадеме преработена млечна храна, со исклучок на грчки јогурт кој содржи многу протеини и пробиотици.