Мексиканската храна е доста популарна во Македонија многу години. Гуакамоле, сепак, сè уште не е усовршен од сите, затоа ви го пренесуваме нашиот рецепт од кој досега никој не се пожалил. Првото нешто што треба да внимавате е кога купувате авокадо. На почетокот авокадото е многу тврдо, а потоа нема добар вкус, ниту текстурата да се направи гуак. Треба да почекате совршен момент за да го омекнете, но потоа користете го затоа што подоцна потемнува и се расипува и повеќе не е употреблив. Откако ќе ја купите основната состојка, продолжуваме понатаму.
Состојки:
2 авокадо
сок од 1 лимон
чешне лук
сол и бибер
2 лажици грчки јогурт
(една од клучните разлики помеѓу овој и сите други рецепти што ги испробавме е токму во оваа последна состојка која дава подобра текстура на гуакамолето, поради што дури и ако авокадото не е во совршена состојба, тоа ќе биде вкусно)
Инструкции: Откако ќе го исечете авокадото, извадете го каменот и извадете го остатокот од кората со лажица. Извлечената содржина добро изгмечете ја со вилушка и додадете ги другите состојки. Нема правила на кои и колку зачини да ставите бидејќи преференциите се индивидуални. Препорачуваме сок од лимон, лук, сол и бибер, а понекогаш сакаме да додадеме и малку чили. На крај, промешајте две лажици јогурт и послужете.