Останува многу малку до Божиќ, па овие денови многу луѓе ги подготвуваат своите омилени празнични десерти. Сигурни сме дека оваа година подготвивте цел список на колачи и пити со кои планирате да го развеселите вашето семејство, но не заборавајте на омилените божиќни колачиња кои уште денес можете да започнете да ги подготвувате, бидејќи тие можат да стојат многу долго. Не заборавајте да ги чувате во тегли за да не се исушат. Денес ви подготвивме едноставни рецепти кои сигурно ќе ве мотивираат да ги испробате
Состојки
200 гр млечно чоколадо
150 гр корнфлекс
50 гр путер
3-4 лажици Нутела
Подготовка
1. Стопете ги чоколадото и путерот. Додадете корнфлекс и промешајте. Оставете да се олади на собна температура околу 20 минути.
2. Додадете 3-4 лажици Нутела и промешајте.
3. Ставете алуминиумска фолија на таблата за сечење и користете мала лажица за да ги отстраните купиштата смеса. Ставете ги во фрижидер минимум еден час, по што колачињата се подготвени за сервирање. Чувајте ги во фрижидер.
Состојки
200 гр темно чоколадо
80 гр путер на собна температура
100 гр шеќер
2 јајца
1 лажичка екстракт од ванила
200 гр меко брашно
1 лажица какао
1 лажичка прашок за пециво
Шеќер
Шеќер во прав за валкање
Подготовка
1. Додадете го стопеното чоколадо во садот и додадете ги растопениот путер, шеќерот и една лажичка екстракт од ванила
2. Додека ја мешате мешавината на првата брзина, додадете две јајца.
3. Во брашното додадете прашок за пециво и какао и комбинирајте сè.
4. Потоа префрлете го во смесата со чоколадо и сè добро измешајте со шпатула.
5. Покријте со фолија за храна и оставете го во фрижидер да се зацврсти еден час.