Вкусот е повеќе од одличен. За оние кои постат, силно ви го препорачуваме!
Потребно е:
200 мл. кисела вода
чаша брашно од 200 гр.
1 лажичка цимет
200 гр посно чоколадо
1/2 тегла џем од кајсија или некој друг
1 прашок за пециво
50 мл масло
50 гр сецкани ореви
100 гр суво грозје
Подготовка:
Истурете вода во сад, додадете масло, 6-7 лажици џем и израмнете со жица. Додадете брашно со прашок за пециво, цимет, сецкани ореви и суво грозје. Изедначете сè добро.
Тавата добро намастете ја со масло и посипете со брашно и истурете половина од смесата и израмнете. Печете на 180 степени Ц околу 10 минути да се испече малку. Омекнете 100 гр чоколадо и промешајте со џем.
Извадете ја тортата и прелијте ја со чоколадо и џем и вратете ја во рерната на 2-3 минути. Извадете го повторно и истурете го остатокот од тестото. Израмнете убаво и печете уште 40 минути.
Испечената торта прелијте ја со чоколадна глазура. Добро оладете и исечете.
Уживајте!