Диетата со хроно се заснова на комбинирање на одредени видови храна и консумирање храна со точен временски интервал помеѓу оброците.
Основното правило е дека паузата помеѓу два оброка треба да биде најмалку 4 часа, а најмногу 6 часа. Идеално, интервалот помеѓу два оброка треба да биде 5 часа.
Оброците не треба да се прескокнуваат!
Не е дозволено закуска или грицкање помеѓу оброците.
За појадок треба да јадете масти, како јајца, сирење, сланина, а може да комбинирате и јаглехидрати, но треба да бидете претпазливи, т.е. да бидат јаглехидрати кои „бавно горат“, т.е. тие го ослободуваат шеќерот во крвта побавно.
За ручек, јадете порции како свинско, говедско, телешко, без леб, додека за вечера јадете полесни протеини, пишува minutzamene.com
Зошто комбинирањето храна е толку важно?
Во своето истражување, д-р Делабос откри дека храната се апсорбира во организмот на различни начини, сето тоа зависи од времето во кое се зема.
Значи, ако земете шеќер и маснотии навечер, тие ќе бидат складирани во организмот, но ако ги јадете наутро, тоа ќе биде значаен извор на енергија за вас за тој ден.
Важно е да имате три оброка и треба да поминат приближно пет часа меѓу нив за да се регулираат шеќерот во крвта и нивото на инсулин во телото.
Со хроно диета за почетници се препорачува и интервал на тренинг, а најдобро би било доколку се работи за комбинација на брзо и лесно одење. Особено е важно да биде наутро или преку ден, а не навечер.
Прескокнување оброци е строго забрането, особено вечера, што често се избегнува во други диети.
Хроно диетата и хроно диетата за почетници брзо стануваат популарни, бидејќи не се зема предвид внесот на калории. Вие губите тежина постепено, а тежината не се враќа ако продолжите да ги практикувате овие едноставни правила.
Она што е важно да се нагласи кога станува збор за хроно диета за почетници е да не се оптеретувате премногу со овие правила. Секако постои за да се почитува, но за почеток, погрижете се да се фокусирате на точното време на оброкот и без шеќер. Идеалната комбинација на храна сигурно ќе дојде на време, па дури и ако се случи неправилно да комбинирате храна за почеток, ништо страшно нема да се случи.
Хроно диетата се состои од два дела и првиот е познат како ограничување.
Ограничување на хроно диетата за почетници
Па, како што сугерира името, во оваа фаза на диета, некои видови на храна се прекинати и ова е ограничувачка диета. Оваа фаза на диета се применува, ако вашата цел е, пред сè, да изгубите тежина.
Појадокот е многу важен оброк – може да ви го разубави или расипе денот. Треба да поминат 5 часа помеѓу оброците. Тоа значи дека ручекот треба да биде во 14 часот, а вечерата во 19 часот.
Ништо не треба да се јаде помеѓу главните оброци. Зошто е ова толку важно? Ако практикувате грицкање храна помеѓу оброците, лачењето на одредени хормони се активира кога не е нивното време. Понатаму, тоа доведува до акумулација на масни наслаги и, пред сè, до влошување на вашето здравје.
Сите шеќери се елиминираат од исхраната, дури и медот. Во хроно диетата за почетници нема слатки во форма на храна или во форма на пијалоци (газирани или негазирани сокови со додаден шеќер)
Овошјето не се јаде, ниту за оброк, ниту помеѓу оброците, бидејќи има фруктоза. Не конзумирајте млеко и јогурт, бидејќи тие имаат млечен шеќер – лактоза, што не се консумира во хроно диетата.
Што се однесува до другите млечни производи, тие се дозволени само за појадок, 3 пати неделно. За овие три пати ви е дозволено да јадете павлака, кисело млеко, крем и млади сирења, никогаш старо сирење. Со млечни производи, многу е важно да не комбинирате два млечни производи во оброк.
Бело брашно не се користи, додека ви е дозволено – овесна каша, пченка, ‘рж леќата, брашно од јачмен. Хроно леб и тестенини од брашно што ви е дозволено во хроно диета, јадете само за појадок. Ручекот и вечерата се без тестенини и без леб.
Треба да пиете 2 литри вода на ден. Можеби лимонада, можеби некој билен чај или кисела вода, иако е газирана, но најмногу 2 чаши на ден. Која течност и да ја пиете, не ја консумирајте половина час пред и половина час по оброкот.
Месните производи се дозволени за појадок, по можност оние за кои сте сигурни дека се направени од месо – печеница или пушена сланина.
Алкохолот се елиминира бидејќи се добива и со преработка на овошје (што не се користи) или житни култури. Понекогаш е дозволено да се пие чаша црвено вино, обично за вечера.
Сите оброци може да ги подготвите на путер или маст. Сончогледот и другите рафинирани масла не се користат, како и маргаринот. Можете да користите маслиново масло во салати.
Јајцата се дозволени за време на хроно диетата за почетници. За појадок цели, за други оброци само белки. Никогаш не мешајте јајца со млечни производи.
Забранет е скробниот зеленчук, што значи дека треба да избегнувате грав, грашок, цвекло, компир, морков и ориз. Друг зеленчук е дозволен, и најдобро е да го одржувате свеж.