Тајната на добро подготвениот бифтек лежи во мерењето на внатрешната температура, а самиот стек мора да се пече точно одредено време од двете страни. Погледнете го и рецептот за фантастичен сос за бифтек
Врвниот готвач Никол Дејли од ресторанот Трагер Грил во Солт Лејк Сити ја откри тајната за подготовка на стандарден бифтек од ресторан.
Тој вели дека тајната е во внатрешната температура на месото – не само во надворешноста. За да бидете сигурни дека бифтекот е совршено подготвен, треба да вложите пари во дигитален термометар со тенка сонда доволно долга за да навлезе во центарот на бифтекот.
Должина на готвење
Сурови бифтеци треба да се печат по две и пол минути од двете страни, внимавајќи на внатрешната температура, која кога ќе покаже помеѓу 49 и 51 Целзиусови степени – стекот е готов.
Средно печениот бифтек треба да се пече во тава три и пол минути, со температура од 55 до 57 степени во средината на стекот.
Добро печените бифтеци треба да се печат до шест и пол минути, со внатрешна температура од 71 степен.
Никол додаде дека квалитетот и дебелината на месото ќе влијаат на стандардот на бифтек дома, без оглед на вештината на готвачот.
Одлучи да го сподели своето знаење за бифтеци откако еден од најбараните готвачи во Австралија откри едноставен рецепт за најдобар бифтек што може да се подготви дома.
Пип Прат е главен готвач во ресторанот Бистека во Сиднеј и на своите гости им нуди само едно главно јадење: T-Bone бифтек.
Пип за MSN изјави дека купувањето врвен бифтек од говедско месо „ќе стори сé за вас“ – оставајќи им на луѓето само навремен пресврт на стекот.
– Бифтекот треба да се сврти онолку пати колку што е потребно за да се создаде фина кора од двете страни, но не и изгорени делови – рече тој.
– Во суштина околу 5-6 пати да го свртите бифтекот – би требало да биде доволно. Јас го зачинувам бифтекот непосредно пред печењето, освен солта што ја додавам непосредно пред крајот на печењето – објасни тој.
Рецепт за „тајниот“ сос за скара на Пип
Покрај тоа што го подготви бифтекот, Никол сподели и рецепт за сос за скара што го подготвува со години.
Состојки
2 црвени пиперки
4 домати
1 чили пиперче
1/2 кромид
1 чешне лук
маслиново масло
сок од лимон
сол
Подготовка:
1. Испечете ги пиперките, доматите, чили пиперките и половина кромид на скара додека не почнат да поцрнуваат и да се карамелизираат.
2. Излупете ги пиперките и чили-пиперките, додадете едно чешне лук, малку сол, маслиново масло и исцедете сок од лимон и измешајте сè заедно во блендер.