Чекор по чекор: Имаме рецепт за брз и лесен чоколаден тарт кој освојува уште на првиот залак

14 февруари, 2021
f_8856321_1024

Ива Штајнбауер и Даниела Попиќ од слаткарницата Пјер споделија со нас рецепт за обична чоколадна курва

Наведените состојки се доволни за подготовка на курва со дијаметар од 25 см или 10 помали курва.

За тестото ќе ви требаат:

230 гр мазно брашно
90 гр шеќер во прав
40 гр бадемово брашно
1 јајце
1 жолчка од јајце
3 гр сол
кора од еден лимон
половина мешун од ванила
140 гр путер во собна температура

За печен чоколаден крем ќе ви требаат:

170 гр темно чоколадо 60%
30 гр млечно чоколадо 35%
150 гр млеко
150 гр слатка павлака
1 јајце
10 гр мед

Подготовка:

  • Измешајте јајце и сол.
  • Измешајте мек путер со шеќер во прав и зачини само за да измешате.
  • Додадете бадемово брашно и јајце и комбинирајте сè. Додадете ја смесата со путер во брашното.
  • Лесно врзете за да спречите развој на глутен и истегнете се со рацете за да бидете сигурни дека нема грутки.
  • Ставете го во фрижидер најмалку еден час. Расукајте го тестото и наредете го во калапи.
  • Печете на 160 ° C додека тестото не добие боја, ако правите голема курва што е околу 20 до 25 минути, користете ја опцијата за вентилатор.
  • Ако сакате курвата база да изгледа поубаво, измазнете ги рабовите со ренде од лимон или сирење.
  • Се топи чоколадото на 45 ° С. Измешајте го млекото и слатката павлака, а потоа нежно загревајте ги додека не се појават меурчиња и додадете го медот.
  • Додадете ги во чоколадото три пати додека мешате. Додадете го изматеното јајце.
  • Измешајте добро и наполнете го тестото со крем.
  • Печете на 150 ° C без вентилатор околу 12-15 минути. Средината треба да остане разнишана.
escort - Korsan taksi