Тирамису со лимон – десерт кој го крева расположението!
13 март, 2021
Искористете го претстојниот викенд за да подготвите и да уживате во вкусен десерт од бисквити, маскарпоне и лимон …
За сируп од лимон:
240 мл ликер
240 мл вода
100 грама шеќер
180 мл свежо исцеден сок од лимон
40 бисквити
За крем:
450 грама сирење
350 грама павлака
150 грама џем од лимон
60 грама шеќер во прав
Подготовка:
- Во тенџере, загрејте го лимонот, вода, шеќер и сок од лимон на умерена температура и често мешајте додека шеќерот не се стопи целосно.
- Ставете го сирупот на страна да се олади на собна температура.
- Во меѓувреме, изматете ја павлаката во шлаг со миксер. Измешајте шеќер во прав.
- Во посебен сад изматете го сирењето со џем од лимон.
- Внимателно измешајте шлаг во смесата со сирење маскарпоне и лимон.
- Натопете ги бисквитите во сируп од лимон, па ставете ги во огноотпорен сад во кој ќе ја подготвите тортата.
- Наредете ги бисквитите еден по друг едноподруго за целосно да го покрие дното на тавата.
- Нанесете половина од полнењето со сирење, шлаг и лимон над бисквитите потопени во сирупот.
- Повторно ставете ги бисквитите потопени во сирупот преку смесата, а целата торта завршете ја со остатокот од филот.
- Украсете ја тортата со малку кора од лимон.
- Ставете го колачот во фрижидер најмалку шест часа или преку ноќ.