Љубители на мак, навалете: Рецепт за мирисен колач со афион, чоколадо и портокал

20 март, 2021
62055173-kolac-mak

Нема да мора премногу да ги убедуваме љубителите на афион да го пробаат овој десерт. Семето од афион, портокалот и чоколадото совршено се комбинираат во овој едноставен колач за кој не е потребно многу време да се подготви.

Состојки:

– 4 големи јајца

– 225 грама шеќер

– 200 грама брашно

– 225 грама путер на собна температура

– 4 лажици семе од афион

– 2 лажички прашок за пециво

– 1 лажичка екстракт од портокал или рендана кора од 1 непрскан портокал

Состојки за глазура:

– 100 грама црно чоколадо

– 100 милилитри слатка павлака

Подготовка:

1. Во еден сад измешајте ги брашното, афионот и прашокот за пециво. Во друг ставете ги шеќерот, путерот и екстрактот од портокал или ренданата кора. Мешајте со голема брзина околу 5 минути додека не добиете глатка смеса. Потоа додавајте ги јајцата едно по едно и добро мешајте после секое за да се измеша целосно со остатокот од смесата.

2. На крај, додадете ја мешавината од брашно, афион и прашок за пециво и рачно измешајте со шпатула. Ставете ја смесата во калап што претходно сте го намастиле со путер и посипале со брашно. Печете го колачот во рерна загреана на 180 степени Целзиусови помеѓу 30 и 40 минути, во зависност од јачината на рерната.

3. Кога колачот е готов, извадете го од рерната и оставете да се олади, за тоа време подгответе ја глазурата. Искршете го чоколадото на коцки и прелијте го со врелата слатка павлака што сте ја свариле. Оставете една минута или две да се стопи чоколадото, а потоа промешајте со лажица додека кремот и чоколадото не се соединат во мазна смеса. Истурете врз колачот и оставете да се излади.

Добар апетит!

escort - Korsan taksi