Мекото тесто направено со чај од камилица е она што и дава посебен шарм на оваа пита, покрај одличната комбинација на афион, ореви и џем.
Состојки:
250 мл чај од камилица
150 мл масло
20 гр квасец
3 лажици шеќер
малку сол
1 кесичка ванилин шеќер
рендана кора од лимон
500 гр брашно тип 500
За фил:
300 гр мелено семе од афион
3 лажици шипка или џем од кајсија
3 лажици шеќер
За декорација:
3 лажици џем
мелени ореви
Подготовка:
Прво, подгответе чај од камилица и оставете да се излади, да биде млак.
Потоа, истурете го во сад, додадете шеќер, квасец, промешајте, а потоа додадете 1 лажица брашно.
Комбинирајте сè, па кога ќе нарасне квасецот, изрендајте кора од лимон, додадете масло, сол, ванилин шеќер и постепено додавајте го остатокот од брашното.
Прво промешајте, а потоа измесете го тестото.
Покријте го тестото и оставете го на топло место околу еден час.
Во мелениот афион додадете џем, малку топла вода и промешајте.
Месете го тестото, а потоа поделете го на 3 еднакви делови.
Исечете хартија за печење со големина од 20 × 30 см и посипете со малку брашно.
Ставете го тестото на хартија за печење и со сукало расукајте го во големина на хартијата.
Со хартија за печење обложете плех со исти димензии, па ставете ја првата кора и прелијте ја со филот, потоа втората кора, филот, третата кора.
Последната кора посипете ја со малку топла вода.
Печете ја питата во загреана рерна на 180 Целзиусови околу половина час, но по 10 минути, покријте ја со фолија.
Готовата пита премачкајте ја со џем и посипете ја со мелени ореви.