Можеби не сте го знаеле ова!
Ново истражување докажува дека боите играат значајна улога во исхраната и дека секоја сенка означува одреден вид на фитонутриенти кои му се потребни на одреден орган во телото.
Веројатно сте ја слушнале фразата дека треба да јадете во боите на виножитото, а зад неа стои јасна порака дека колку повеќе бои имате на вашата чинија, толку се повредни антиоксиданти и фитонутриенти во вашето тело. Шарената храна од растително потекло е полна со антиоксиданти.
Доктор по медицина и нутриционист Дин Минич ги проучува растителните пигменти и заклучува дека секој пигмент, овие шарени соединенија што ги внесуваме во организмот преку диета, има свои специфични својства кои се совпаѓаат со функционалните улоги во нашето тело.
Заклучокот е дека боите играат улога во исхраната. Во таа смисла, Миних дава објаснувања и препораки за боите што доминираат во храната. Некои се нагласени, но имајте на ум дека секое овошје со одредена боја има слични својства.
Црвеното овошје и зеленчук штитат од рак, бидејќи нивното изобилство на ликопен ги неутрализира слободните радикали кои ги уништуваат клетките на организмот. Тие го намалуваат холестеролот и поттикнуваат подобар проток на крв, со што се спречува развојот на атеросклероза и срцеви заболувања. Тие ги штитат сврзното ткиво и кожата оштетена од изложување на сонце, а исто така поттикнуваат активност.
Се издвојува калинката, односно нејзините семиња, кои им должат боја на антоцијанини, антиинфламаторни флавоноиди, кои се клучни во превенцијата од кардиоваскуларни заболувања, остеоартритис, ревматоиден артритис и многу други болести. Колку е поцрвена калинка, толку повеќе има антоцијанини. Кога земате црвени плодови, изберете овошје со потемна нијанса, а не бледо.
Портокаловата боја го зајакнува видот
Портокаловата и жолтата храна содржат алфа каротен кој штити од карцином, но содржи и бета каротен кој се претвора во витамин А во организмот и ја штити кожата од ефектите на слободните радикали и е добра за зачувување на видот.
Морковот е првиот избор во оваа боја затоа што е полн со каротеноиди, особено бета-каротен, претходник на витамин А, за кој знаеме дека е клучен за здравјето на очите. Иако можете да го подготвите овој портокалов зеленчук како што сакате, сепак постојат некои правила. Измијте го добро, не лупете и не фрлајте ги врвовите. Кората и врвовите од морков содржат многу хранливи материи: витамин Ц, хлорофил, магнезиум и влакна. Внесете малку маснотии во морковот, што е потребно за да се извлече максимум од каротеноидите со кои се богати.
Жолтата боја спречува воспаление
Лимонот е најистакнат претставник на жолтата боја. Сепак, проблемот со лимоните е што е тешко да се добијат плодови од контролирано одгледување. Како моркови, фитонутриентите се концентрирани во лушпата на ова овошје. Сокот од лимон има значителни количини на витамин Ц, кој игра клучна улога во зајакнувањето на имунитетот и спречување на воспалителните процеси, но кората содржи дури пет до 10 пати повеќе витамини од самиот сок. Кората содржи и соединенија наречени салвестрол К40 и лимонен, за кои се знае дека имаат антиоксидантни својства. Ако успеете да набавите органски производ, кората од лимон е извор на бројни биофлавоноиди и есенцијални масла.
Важно е секое ваше дневно мени да е составено од најмалку 50 проценти овошје и зеленчук, но свежо, бидејќи на тој начин ќе добиете најмногу хранливи материи – влакна, витамини, ензими …
Зелената боја штити од рак
Зелената храна содржи хемикалии кои го штитат организмот од рак со инхибиција на канцерогените. Хлорофилот што им дава зелена боја на овошјето и зеленчукот е многу важен затоа што го прочистува организмот, а содржи и многу калциум и други минерали. Науката докажа дека зелениот чај е една од најдобрите зелени намирници во светот. Имено, тој содржи специфичен вид флавоноид, наречен епигалокатехин галат (EGCG), за кој е докажано дека го ублажува воспалението, ја подобрува чувствителноста на инсулин, па дури и помага да се намали ризикот од некои видови на рак. Секако, сите други зелени јадења се богати со антиоксиданси, затоа не заборавајте кељ, спанаќ, зелка, блитва, јаболка и зелени круши ...
Сината и виолетовата боја го чуваат мозокот
Иако на прв поглед изгледа чудно, сино-виолетовата храна е меѓу најмоќните. Предност имаат сокот од грозје, суво грозје, виолетов компир и морков, модар патлиџан, сливи.
Сепак, боровинките се издвојуваат како најмоќни меѓу моќните. Свежи или замрзнати боровинки нудат скапоцени пурпурни пигменти наречени проантоцијанидини, кои даваат огромен придонес за здравјето на мозокот. Истражувањата покажаа дека боровинките можат да стимулираат поголема активност на мозокот. За постарите лица, докажано е дека дневната потрошувачка на десетина овошја од боровинка ја подобрува меморијата за 12 недели, додека за помладите, ја зајакнува концентрацијата, учењето и меморијата.
Белата боја го зајакнува имунитетот
Бело и беж овошје и зеленчук исто така имаат корисен ефект врз организмот, одржувајќи го здравјето на коските. Покрај тоа, храната од оваа група ја подобрува циркулацијата и е одлична за артериите. Тие содржат хранливи материи како бета-глукани, лигнани, моќни зајакнувачи на имунитетот. Консумирајќи бел зеленчук, го намалувате ризикот од срцев удар за дури 50 проценти. Покрај тоа, овие хранливи материи се природни борци против разни форми на рак и успешно го балансираат нивото на хормоните … Бело овошје и зеленчук вклучува јаболка, круши, банани, краставици, карфиол, лук, печурки, пашканат, бела репка.