Денес подготвуваме вкусно јадење што ќе го подобри нашето расположение на овој облачен ден.
Бидејќи не можеме да излеземе од зимата, денешниот предлог за ручек е: Кисела зелка со роловано свинско месо.
Состојки:
Кисела зелка
1 кромид
Сол
Биберер
Ловоров лист
2 јајца
2,5 dcl милерам
роловано свинско месо
Подготовка:
Пропржете го кромидот, додадете ја измиената зелка (да не биде многу кисела и солена). Пржете заедно околу 60 минути, додавајќи вода повремено.
Ставете ја зелката во подмачкана тава. Изматете ги јајцата со милерамот, а потоа прелијте ја зелката со оваа смеса. Надредете го ролованото печено свинско месо. Ако немате роловано свинско месо, со зелката издинстајте свеши ребра.
Печете во рерна на 220 степени 30 минути. Пријатно!