Психијатар специјализиран за храна што има корисен ефект врз здравјето на мозокот, др. Дру Ремзи, често го прашуваат што да јадат за да си го подобрат расположението и когнитивните функции. Тој има долг список на препораки – за кои има напишано книги – но еден од неговите омилени е главниот фаворит на публиката: чоколадо.
Пред да ги купите сите плочки Кит-Кат, треба да знаете дека др. Ремзи не зборува само за кој било вид чоколадо. Станува збор за темно чоколадо – колку потемно, толку подобро. „Темното чоколадо е неверојатно за здравјето на мозокот“, вели д-р. Ремзи.
„Постојат некои научни студии кои покажуваат дека јадењето темно чоколадо го зголемува кислородот во мозокот во фронталните лобуси, што е поврзано со меморијата и когнитивните вештини“, тој вели.
Иако врската помеѓу чоколадото и функцијата на мозокот може да биде среќно изненадување, д-р. Ремзи, исто така, посочи на нешто друго во врска со чоколадото што веројатно веќе го знаете: чоколадото нè прави среќни.
Покрај тоа, за среќа, црното чоколадо добро оди со друга храна за промовирање на здравјето на мозокот, што е токму начинот на кој др. Ремзи излезе со рецепт за „чоколадни пралини за мозокот“, вклучен во неговата нова книга „Јади, за да ја победиш депресијата и анксиозноста“. Звучи како нешто што не треба многу да се убедуваме да го направиме, познато е дека посегнување по цела чоколада или некое друго задоволство во кое ќе ја „смириме“ тагата (и не само во американските филмови!), туку е навистина така.
Путерот од орев, чиа семето и семето од коноп содржат многу здрави масти, што е клучно за здравјето на мозокот и неврогенезата (процес на растење на нови мозочни клетки). Валјаниот овес, пак, е добар извор на влакна, што е добро за цревата – а здравјето на цревата е директно поврзано со здравјето на мозокот.
Покрај хранливиот баланс на протеини, влакна и здрави масти, овие пралини не се само десерт за мозокот, туку можат да се послужат и како брз појадок или закуска. Погледнете го рецептот подолу за да можете сами да ги направите.
Состојки:
1/2 чаша овесна каша
1/2 чаша кокос
2 лажици семе од коноп
2 лажици семе чиа
1/8 лажичка сол
300 гр урми
3/4 чаши путер од индиски ореви
1 лажичка екстракт од ванила
1/4 чаша коцки темно чоколадо
1/2 чаши какао
Подготовка:
Измешајте овесна каша, кокос, семе од коноп, семе од чиа и сол во блендер додека сè не се исецка. Додадете ги урмите, путерот и екстрактот од ванила и мешајте додека смесата не стане компактна за валкање на топчињата. Додадете парчиња чоколадо и какао и промешајте за да го исецкате чоколадото додека не се компактира со остатокот од тестото. Тестото развлечете го во топчиња со големина на лажица. Ставете ги топчињата тесто на плех и замрзнете ги додека не се зацврстат, околу еден час. Пренесете ги во фрижидер каде што ги чувате. Оставете ги топчињата да стојат на собна температура неколку минути пред да одлучите да уживате во нив.