Исто така се истражувало како музиката влијае на исхраната на дијабетичарите. Така, било утврдено дека „слатката“ музика, односно поп-песните создаваат чувство и дека храната е слатка
Обично, додека јадеме, обрнуваме внимание на вкусот и аромата на храната, на нејзиниот изглед, но не размислуваме за звуците што го придружуваат оброкот. Научниците велат дека тоа е голема грешка.
Музиката може да го подобри вкусот на храната, да служи како еден вид зачин, па дури и да влијае на вкусовите што ни се допаѓаат. И не само музиката, туку звуци воопшто.
Брзата храна и металот
Неодамна, експерти од Кина и Данска спроведоа студија која имаше за цел да открие како видовите музика влијаат врз изборот на храна. Во експериментот учествувале 215 лица од овие две земји.
На секој од нив им се нуди избор помеѓу „штетна“ и „здрава“ храна, како и музика од различни жанрови. Испитаниците добиле две верзии од истата композиција: едната изведена во мирен џез аранжман (пијано и бавно темпо), другата во агресивен хард рок аранжман (жестока гитара, брзо темпо, тапани).
Оние кои избрале мирна мелодија, претпочитале поздрава храна. Љубителите на жестоката музика бирале помалку здрави јадења, вклучително и брза храна. Научниците заклучија дека гласната музика – особено хеви металот – се меша со способноста на нашиот мозок да го регулира донесувањето одлуки. Нашата критичност се намалува, па затоа претпочитаме нездрава храна.
Дали навистина ни треба музика кога јадеме?
Со влијанието на музиката врз перцепцијата на вкусот се занимавал професорот Чарлс Спенс од Универзитетот во Оксфорд, кој спровел серија експерименти за да го процени влијанието на надворешните стимули врз вкусот. Се покажало дека сите звуци и бучава во позадина се важни, а уште повеќе музиката.
Како резултат на експериментите, откриено е дека побавното темпо прави вкусот на храната да се задржува подолго. Кога слушате брзи мелодии, ова чувство исчезнува побрзо. Покрај тоа, брзото темпо може да ја подобри перцепцијата на зачини и билки во храната.
Според истражувачот, музиката на пијано го подобрува природниот вкус на овошје и агруми. Покрај тоа, колку е погласен звукот, толку е подобар ефектот. Ниските звуци се повеќе поврзани со киселиот вкус, и колку повеќе ги има овие тонови, толку е посилно чувството на горчина во храната. Горчливиот вкус на чоколадо и кафе се јавува и ако слушаме месинг инструменти. Звукот на флејтата, од друга страна, ја засилува сласта на оброкот или пијалокот.
Друго забележување: енергетските ритми го зголемуваат задоволството додека се конзумира крцкава храна. Ова објаснува зошто чипсот и сличните грицки се јадат на рок концерти или забави. Тие едноставно имаат подобар вкус со овој вид музика.
Кои звуци го подобруваат варењето?
Според научниците, мирните и хармонични мелодии го подобруваат варењето на храната за 27 проценти. Затоа се препорачува да се слуша класична музика или џез за време на оброкот.
Другите звуци можат целосно да го променат вкусот на храната. Експериментите на Универзитетот во Манчестер покажаа дека звукот на машината за перење, мешалка или косилка ја намалува чувствителноста на шеќер, сол и зачини. Ова значи дека храната може да делува „благо“, а со додавање на дополнителна сол ризикувате да му наштети на вашето здравје.
Исто така се истражувало како музиката влијае на исхраната на дијабетичарите. Така, било утврдено дека „слатката“ музика, односно поп-песните создаваат чувство дека храната е слатка.
Треба да се напомене дека сè е индивидуално, нечиј нервен и дигестивен систем е многу чувствителен на бучава и звук во позадина, додека други можат безбедно да јадат сè и ако грмат топови во нивна близина.