Тиквичките се јадат – и кора, и месо и цвет, а во италијанската и француската кујна тие ги јадат и семињата. Чаша ситно сецкани тиквички содржи околу 19 калории. Тоа е скоро 2 пати помалку од дел од зелен зеленчук, како што се брокула и пршута.
Тие содржат 295 мг калиум на чаша или 8% во однос на препорачаната дневна вредност, и има корисен ефект врз целиот организам.
Тие можат да го регулираат крвниот притисок, да го намалат ризикот од развој на срцеви заболувања, но да заштитат од запушените артерии.
Магнезиумот помага во намалување на крвниот притисок, витамини Ц и А спречува развој на атеросклероза, диеталните влакна во тиквички го намалуваат холестеролот, како и чистење на токсините од дебелото црево.
Тиквичките содржат и калиум, калциум, фолати и бета каротен. Оваа комбинација на вистински мали нутриционистички богатства ги прави тиквичките совршени за секој што се грижи за своето здравје, но и за калориите.
Тиквичките го активираат метаболизмот на клетките, ја подобруваат функцијата на мозокот и придонесуваат за виталноста на организмот.
Тиквички и дијабетес
Храната што не содржи скроб, како што се тиквичките, може да помогне во лекувањето на дијабетесот. Диететските влакна, кои изобилуваат со овие плодови, можат да ја одложат апсорпцијата на глукозата и да им помогнат на пациентите со дијабетес тип 2.
Германско истражување наведува дека нерастворливите влакна (кои се наоѓаат во добри количини во тиквички) можат да бидат многу ефикасни во спречување на дијабетес тип 2. Друга студија укажува на ефективноста на нерастворливите диетални влакна во намалување на ризикот од развој на дијабетес.
Поголем внес на влакна е исто така поврзан со помал ризик од метаболички синдром, што е еден од факторите кои придонесуваат за дијабетес. Растворливите влакна можат да ја подобрат толеранцијата на глукоза кај дијабетичарите. Тиквичките содржат и растворливи и нерастворливи влакна.
Тиквички за холестерол
Тиквичките се едни од ретките намирници кои немаат холестерол, па можете да ги вклучите во вашата исхрана за да го намалите холестеролот. Растворливите влакна можат да се мешаат во апсорпцијата на холестерол. Ова помага да се намали нивото на лош или ЛДЛ холестерол во крвта.
Тиквички како диуретик
Благодарение на нивната висока содржина на вода, тиквичките како диуретик даваат одлични резултати. Ова значи дека со конзумирање тиквички, ќе ја зголемите фреквенцијата на мокрење и со тоа ќе го исфрлите вишокот течност од организмот – што е важно за превенција и лекување на голем број на болести.
Тиквички за варење
Благодарение на богатата содржина на влакна, тиквичките се идеална храна за варење. Сепак, проверете дали постепено воведувате влакна во вашата исхрана. Премногу брзото зголемување на диеталните влакна во исхраната може да доведе до надуеност, грчеви во стомакот, па дури и гасови.
Ако страдате од дигестивни проблеми, едноставно вклучете тиквички во вашиот оброк. Како што веќе видовме, тиквичките содржат растворливи и нерастворливи влакна. Нерастворливите влакна, исто така познати како „регулатор“, го забрзуваат преминувањето на водата низ дигестивниот тракт. Ова го намалува времето за кое штетните материи можат да дојдат во контакт со цревните sидови.