Појадокот е многу важен оброк – може да ви го разубави или расипе денот. Експертите велат дека идеално е да се јаде овошје кое е полно со витамин Ц пред оброкот.
Станува збор за киви.
Ова овошје има улога на антиоксиданс, што се должи на богатата содржина на витамин Ц, флавоноиди и каротеноиди. Овие состојки го штитат организмот од слободните радикали и причините за многу болести. Кивито е вистински чувар на здравјето на респираторниот систем. Конзумирањето на киви влијае на зајакнување на имунитетниот систем, а потоа го намалува нивото на лош холестерол и триглицериди.
Од многуте придобивки што ни ги носи, кивито, исто така, има моќ да го исчисти телото од токсини. Затоа, често се препорачува како лаксатив. Благодарение на содржината на калиум, кивите можат да одговараат на бананите. Одличен е во регулирање на срцевиот ритам и крвниот притисок.
Сепак, експертите исто така истакнуваат дека не треба да се претерува со конзумирањето. Имено, се препорачува да се земат две до три парчиња на празен стомак, а најдобро време за тоа е наутро.