Фолната киселина (или витамин Б9) промовира обновување на клетките и помага во одржување на интегритетот на ДНК, и затоа е неопходен витамин за луѓето.
Неговата висока содржина во организмот има корисен ефект врз нашето расположение, општата благосостојба и здравјето, бидејќи го зајакнува имунитетот и позитивно влијае на нервниот систем. Но, дефицитот на фолна киселина може да го влоши ризикот од кардиоваскуларни заболувања. И иако нашето тело е способно самостојно да го произведува овој витамин, тој не е доволен за нашето тело. Б9 доаѓа во форма на таблети, но најидеалниот начин да се добие киселина е преку храната. Го има во многу видови зеленчук што треба да се јаде суров или да се обари на пареа за да се задржат сите хранливи материи.
Спанаќ
Веројатно најразновиден производ на фолати. Можете едноставно да го додадете во салати или да подготвите здрави сосови. Патем, една чаша суров спанаќ содржи 15% од препорачаниот дневен внес на фолна киселина.
Брокула
За да ги добиете најкорисните витамини, обидете се да јадете брокула сирова. На пример, можете да направите салата од брокула, суво грозје и бадеми за одлична закуска.
Грав
Содржи не само прилично голема количина на витамин Б9, туку и многу други супстанции, вклучувајќи влакна, протеини, магнезиум и железо.
Прокељ
Идеален начин да се подготви прокељот е малку да се пропржи во тава на кокосово масло.
Аспарагус
Аспарагусот, покрај тоа што содржи многу фолати, е многу корисен и за варењето на храната. Само половина чаша од оваа супер храна може да обезбеди околу 34 проценти од вашата дневна вредност за Б9.
Грашок
Главната предност на зелениот грашок е тоа што може да се јаде не само свеж, туку и конзервиран. Сепак, во која било форма и да одлучите да го консумирате, не ги губи своите корисни својства.