Кетогената диета содржи исклучително ниско ниво на јаглени хидрати, умерена содржина на протеини и високо ниво на маснотии. Резултатот од оваа диета е недостаток на маснотии и зачувување на мускулната маса. Важно е да не мора да се одрекувате од слатките, и едноставно ќе ги обожавате овие кето лимонски коцки.
Состојки
За тестото:
2 чаши брашно од бадем
1/4 чаша брезин шеќер
1/4 лажица сол
1/2 чаша стопен путер
За фил:
5 јајца
1/3 чаша павлака
1/2 чаша сок од лимон
2 лажици кора од лимон
1 лажица екстракт од ванила
1/2 чаша брашно од бадем
1/2 чаша брезин шеќер
малку сол
Подготовка:
Поставете плех со хартија за печење и загрејте ја рерната на 180 степени. Во посебен сад измешајте брашно од бадем, шеќер и сол. Додадете стопен путер и мешајте додека смесата не стане компактна. Истурете ја смесата во тава и печете околу 15 минути.
Во друг сад измешајте ги јајцата, павлаката, сокот од лимон и кора од лимон и дополнителната ванила. Додадете бадемово брашно, шеќер, малку сол и мешајте додека не добиете униформа смеса. Извадете ја тавата од рерна, па премачкајте ја кората со фил, вратете ја назад и печете уште 15 минути. Оставете ја тортата прво да се олади на собна температура, а потоа ставете ја во фрижидер два часа.