Црешите се познати по своите бројни лековити својства и антиоксидантни ефекти
Најмалку 200 грама цреши на ден што ќе ги јадете на празен стомак е одлична превенција од многу болести. Ова овошје е исклучително хранливо и полно со растителни влакна, витамини и минерали.
Црешите содржат антиоксиданти и фитохемикалии кои можат да му помогнат на организмот да го намали ризикот од целиот спектар на болести.
- Антиоксидансите штитат од слободните радикали
Црешите се полни со антоцијанини, супстанца што им дава на црешите карактеристична темно црвена боја. Антиоксидансите помагаат во заштитата на клетките од слободните радикали. - Фитохемикалиите ја намалуваат болката
Тие го штитат телото од потенцијално воспаление и можат да помогнат да се намали болката при артритис.
Само една чаша сок од цреша на ден може да ја ублажи болката во зглобовите, особено ако е последица на гихт, бидејќи активните состојки од ова овошје ја намалуваат количината на урична киселина што е причина за проблемот.
- Влакна како превенција од рак
Црешите помагаат да се намали ризикот од заболување од карцином на дебело црево, имаат корисен ефект врз слабеењето, придонесуваат за чувство на ситост и го намалуваат растот на шеќерот во крвта. - Витамин Ц и калиум ги штитат срцето и крвните садови
Црешите се одличен извор на витамин Ц и калиум. Витаминот Ц е важен за синтезата на колаген и за метаболизмот на масните киселини.
Калиумот може да го намали ризикот од висок крвен притисок и мозочен удар, а црешите имаат повеќе од јагоди или јаболка. Исто така, црешите ги штитат срцето и крвните садови, а особено се добри за капиларите.