Њоки со тиквички се вистински летен оброк: Рецепт кој се спрема брзо и не содржи месо

popara7 јули, 20211min0
potato-gnocchi-14276371920-830x0

Кога е лето и топлината е неподнослива од ден на ден, последното нешто што ни паѓа на ум е да поминеме повеќе од половина час во кујната. Затоа прибегнуваме кон рецепти за кои е потребно минимално време за подготовка. За среќа, летото е време кога на располагање имаме многу свежо овошје и зеленчук, кои можат да се користат на безброј начини.

Една таква храна е тиквичката, синоним за летото. Повеќето луѓе сакаат да ги јадат на различни начини, а еден од брзите, лесни и заситувачки оброци со тиквички во главната улога е токму ова јадење.

Состојки:

1кг њоки
2 големи тиквички
500мл павлака за готвење
масло за припрема
сол, бибер, босилек
4 лажици пармезан
сецкан магдонос за декорација

Подготовка:

Изрендајте тиквички или исечете ги на потенки парчиња, додадете сол и оставете ги настрана. По некое време исцедете го вишокот вода и ставете ги тиквичките во загреана тава со малку масло. Вријте неколку минути, а потоа додадете крем за готвење и зачини по вкус и вријте до посакуваната густина.

Внимавајте да не го пресолите или преварите сосот – тој треба да остане течен за да се апсорбира во њоките.

Во посебен сад, варете ги њоките според упатствата на пакувањето и комбинирајте ги со сосот од тиквички.

Пред сервирање, посипете ги њоките со пармезан или друго сирење по вкус и сецкан магдонос.

Пријатно!

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma