Ресвератролот е „еликсир на животот“, како што го нарече Дејвид Синклер, научник од Универзитетот Харвард и го откри, поради исклучително вредните својства на оваа супстанца.
Ресвератролот е антиоксиданс и е заслужен за бројни лековити својства: заштита на срцето и крвните садови, намалување на холестеролот, има антиинфламаторно дејство, важен е во борбата против дебелината, дијабетес тип 2, запира стареење, ја намалува болката во мускулите доколку се земе веднаш по обуката
Бројни научни студии го потврдија корисниот ефект на ресвератрол врз здравјето и спречување на разни болести, пред се на кардиоваскуларниот систем.
Ресвератролот е фитоалексин, односно припаѓа на антимикробните супстанции што ги синтетизираат растенијата кога се нападнати од патогени микроорганизми како што се бактерии и габи. Фитоалексините делуваат како токсини на патогените микроорганизми. Тие се акумулираат многу брзо во областа на патогена инфекција.
Еве како точно ресвератролот го заработи името „еликсир на животот“:
- Ресвератролот е еден од најмоќните антиоксиданти што ги штити клетките од пероксидација и уништување.
- Многу е корисно за кардиоваскуларниот систем. Во земјите со култура на потрошувачка на црвено вино (Франција), инциденцата на срцеви заболувања е многу мала. Ова се објаснува со фактот дека ресвератролот ги зајакнува sидовите на крвните садови, ја намалува нивната пропустливост, ја зголемува еластичноста и одржува нормален притисок. Покрај тоа, може да спречи формирање на холестеролни плаки и згрутчување на крвта.
- И покрај фактот дека има многу мрсна храна во француската кујна, ресвератролот работи одлично на нормализирање на метаболизмот на мастите. Тоj дури го штити црниот дроб од дебелина и ефектите на алкохолот.
- Намалувањето на маснотиите не само што го намалува холестеролот, туку и шеќерот. Ресвератролот помага во спречување на дијабетес и го ублажува текот на болеста, ја штити мрежницата кај дијабетисот, објаснуваат лекарите.
Изобилува во оваа храна:
Ресвератролот е природно присутен во кожата и семето на грозје, кикирики, бобинки (боровинки, рибизли, малини, капини).
Содржината на ресвератрол е поголема во црно отколку во бело грозје, а исто така е содржана во какао во прав и темно чоколадо.
Виното содржи најголеми количини на ресвератрол во споредба со другите природни производи, а црвеното вино е побогато со ова соединение од белото вино бидејќи ферментацијата за време на технолошкиот процес на производство трае подолго во црвеното вино.