Јајцата се поздрави од што се сметало претходно, бидејки имаат двојно повеќе антиоксидантни својства од јаболките, велат експертите.
Јајцате се одличен извор на протеини, липтиди, витамини и минерали, а содржат и антиоксиданси кои помагаат во превенција на кардиоваскуларните болести..
Ова посебно важи за јајцата од кокошки кои се хранат со пченица и пченка. Жолчките содржат две аминокиселини, triptofan i tirozin, кои имаат исклучителни својства на зачувување на келиите во човечкиот организам.
Научниците утврдиле дека две жолчки во сирова состојба имаат двојно повеќе антиоксидантни својства од јаболките и од прилика исто клоку 25 грама брусница.
Меѓутоа, кога јајцата се пржени или варени, антиоксидантните својства се намалени на половина, непшто повеќе ако се подготвени во микробранова печка.
Иако многу се намалуваат својствата, две јајца и понатаму имаат исти антиоксидантнитни својстав како и јаболко со просечна големина.