Фритата е јадење со потекло од Италија, и се прошири во остатокот од Европа. Овде, зеленчукот се комбинира со јајца на начин што потсетува на класичен омлет, но садот мора да се пече во рерна.
Состојки:
6 јајца
80 мл млеко
црвена пиперка
зелена пиперка
3 стебленца пролетен кромид
100 гр печурки
150 гр моцарела
100 гр сирење
100 гр шунка
сол, бибер
масло
босилек
Подготовка:
Во сад изматете ги јајцата со малку млеко и сол. Исецкајте ги печурките на тенки парчиња, млад кромид и пиперки во прстени, шунка и моцарела на коцки и изрендајте го сирењето. Во загреано масло испржете половина тава од пролетен кромид и пиперки, па ставете ги печурките, прелијте ги со јајцето и млекото, потоа со преостанатите пиперки и кромид и на крај моцарелата, сирењето, шунката и босилекот. Додека фритата се пржи, загрејте ја рерната на 180 степени, но ќе работи само горниот грејач. Ставете ја фритата во рерна и печете околу пет минути додека не порумени.
Пријатно!