Ќе бидете изненадени колку е едноставно! Ако обожавате вкус на тиквички и сакате да пробате различни јадења од овој зеленчук, едноставно не смеете да го пропуштите чипсот подготвен на овој начин.
Состојки:
2 тиквички
100 грама брашно
маслиново масло
сол, вегета, оригано
Подготовка:
Не мора да ги лупите младите тиквички, а ако купивте нешто постаро, тогаш задолжително излупете ги, потоа исечете ги на тенки парчиња, додајте сол и оставете барем половина час да истече водата од нив.
Во чиста голема вреќа за замрзнувач или обична пластична кеса од продавницата, истурете брашно, сол по желба, вегета и оригано, а потоа додадете исецкани прстени од тиквички и врзете јазол. Потоа добро протресете ја кесата за да дозволите влажните тиквички да ги соберат зачините.
Загрејте го маслото во подлабока тава, а покрај него ставете тенџере со ладна вода. Потопете една ролна одеднаш – прво во вода, а потоа оставете ја водата да исцеди малку, па натопете ја во масло и пржете многу кратко. Маслото не треба да прска повеќе од нормалното пржење, но имајте го при рака капакот на тавата.
Послужете со кисела павлака или кечап, идеално со таратур.