Сите сакаат тестенини и тие често се наоѓаат на семејната трпеза, но има неколку трикови како да ги направите вашите тестенини совршено подготвени.
Внимавајте колку сол додавате и никогаш не додавајте масло за време на готвењето, бидејќи многу домаќинки ја имаат таа навика. Маслото ќе ги направи тестенините полизгави и сосот нема да се спои добро со нив на крајот.
Се препорачува да се посоли водата за готвење тестенини само кога врие, бидејќи тогаш брзо се раствора. Но, нема да направите многу грешка ако го ставите во ладна вода, но во тој случај, промешајте го малку за да се стопи побрзо, бидејќи знае да кородира некои тенџериња.
Количината на сол што треба да се додаде е вистинска мистерија за многумина, но постои едноставно правило – лажица до лажица ипол сол за секои 450 грама тестенини.
Количината на сол може да варира во зависност од тоа колку солена храна ви се допаѓа и во зависност од сосот што планирате да го додадете, па понекогаш ќе треба сами да процените. На пример, ако сосот е посолен затоа што содржи сардела, пршута или многу пармезан, тогаш додадете помалку сол во водата за време на готвењето.
Исто така, имајте на ум дека е важно да се готват тестенини во доволна количина вода. Правилото е литар вода на 100 грама тестенини.