ЧОКОЛАДО ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕС? И тоа е можно, но само ако ги следите правилата!

popara13 август, 20211min0
cokolada-ccs-660x450

Дијабетес мелитус е хронична болест во која нивоата на гликоза (шеќер) во крвта се покачени.

Постојат два основни типа на дијабетес: тип 1 кога панкреасот не произведува инсулин и тип 2 кога ефектот на произведениот инсулин е намален.

Дури и ако немате дијабетес, може да се развие со нездрава исхрана. Затоа бидете внимателни со слатките, особено чоколадото.

Но, кога се консумира умерено, темното чоколадо може да биде здрав и вкусен начин да ја задоволи потребата за слатки.

Богат е со флавоноиди, вид на билни соединенија кои можат да помогнат во спречување на отпорност на инсулин и заштита од проблеми со срцето кај луѓето со дијабетес тип 2.

Покрај тоа, има помалку шеќер, јаглехидрати и калории од млечното чоколадо, само 13 грама јаглени хидрати во секоја порција од 28 грама.

За најдобри резултати, барајте темно чоколадо со содржина на какао од најмалку 70% и не јадете повеќе од 28 грама одеднаш.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma