Дијабетес мелитус е хронична болест во која нивоата на гликоза (шеќер) во крвта се покачени.
Постојат два основни типа на дијабетес: тип 1 кога панкреасот не произведува инсулин и тип 2 кога ефектот на произведениот инсулин е намален.
Дури и ако немате дијабетес, може да се развие со нездрава исхрана. Затоа бидете внимателни со слатките, особено чоколадото.
Но, кога се консумира умерено, темното чоколадо може да биде здрав и вкусен начин да ја задоволи потребата за слатки.
Богат е со флавоноиди, вид на билни соединенија кои можат да помогнат во спречување на отпорност на инсулин и заштита од проблеми со срцето кај луѓето со дијабетес тип 2.
Покрај тоа, има помалку шеќер, јаглехидрати и калории од млечното чоколадо, само 13 грама јаглени хидрати во секоја порција од 28 грама.
За најдобри резултати, барајте темно чоколадо со содржина на какао од најмалку 70% и не јадете повеќе од 28 грама одеднаш.