Приближно време за подготовка 60 минути
Состојки:
За кора:
6 жолчки
190 гр шеќер
100 гр брашно
10 гр какао
5 гр прашок за пециво
125 мл ладно млеко
10 гр ванилин шеќер
За фил:
6 белки
250 гр шеќер
За глазура:
150 гр црно чоколадо
1,5 лажица масло
1 лажица масло за тавата
1 лажица брашно за тавата
Подготовка:
Одделете ги жолчките и белките. Изматете ги жолчките со шеќерот. Додадете ванилин шеќер. Додадете млеко. Додадете брашно, прашок за пециво и какао. Измешајте се добро. Намастете и набрашнете ја тавата. Истурете ја смесата во тавата. Печете 20 минути на 180 степени. Додека се пече кората, изматете ги белките со шеќерот во цврста маса. Одделете ја делумно испечената кора од рабовите на тавата со нож. Распределете го филот рамномерно одозгора. Печете уште 20 минути на 180 степени. Се топи темното чоколадо со додавање масло. Исечете ја тортата со нож (отстранете го вишокот фил од рабовите). Посипете со стопеното чоколадо одозгора и оставете да се излади.
На здравје!