Со овој рецепт баклавата ќе биде готова за помалку од еден час.
Баклава е десерт што обично се подготвува за прослави како што се слви и празници, но сега не треба да чекате посебна прилика за да ја направите. Затоа, подгответе уникатна баклава што досега не сте ја пробале. Прочитајте го рецептот подолу.
СОСТОЈКИ:
- пакување на готови кори
- 2 јајца
- 200 гр мелена плазма
- 100 гр мелени ореви
- 100 гр бело чоколадо
- 50 мл маслиново масло
- 300 гр шеќер
- 100 мл вода
- 1/2 лимон
- 1 ванилин шеќер
ПОДГОТОВКА:
Истурете вода во тенџере и додадете шеќер. Исечете го лимонот и оставете го да зоврие околу 5 минути. Изладете. Измешајте ја плазмата со оревите, потоа додадете изматени јајца и растопено чоколадо. Раширете ја кората, посипете малку масло и размачкајте. Ставете го полнењето на дното низ ширината и завиткајте го во ролни. Се редат во намастена тава. Премачкајте со масло, исечете ги на помали ролни.
Печете на 200 степени околу 40 минути. Прелијте ја печената баклава да впие од сирупот. Послужете ладно и засладете.