Не сакате да поминувате многу време во кујната и да јадете нешто што брзо ќе ве засити? Нема проблем – оваа пита со сирење е сѐ што ви треба!
Ако имате пет минути, имате време да го направите ова домашно печиво што може да стои на редот а пити за кои се вложува многу повеќе време и материјал.
СОСТОЈКИ:
- пакување готови кори за пита
- 1 чаша кисела павлака
- килограм урда
- 2 цели јајца
- 50 милилитри масло
- 200 милилитри кисела вода
- грст босилек
- 1 кеса прашок за пециво
- 1 лажица сол (2/3 или дури половина лажица ако сирењето е солено)
ПОДГОТОВКА:
Загрејте ја рерната на 200 степени.
Изматете ги јајцата добро во длабок сад, потоа додадете кисела павлака, минерална вода, масло и сол. Земете ги корите за пита и исецкајте ги преку оваа смеса. Измешајте сѐ добро.
Истурете ја смесата во подмачкана и длабока тава. Поросете со босилек.
Печете околу 45 минути и сервирајте топло, со јогурт и уживајте!