Секој знае дека јачменот е една од најздравите намирници, но постои посебен вид на овие житни култури кој има уште подобар ефект врз човечкото тело, а е особено ефикасен за правилно функционирање на срцето.
Руската лекарка Олга Курорва вели дека бисерниот јачмен е неверојатно корисен за здравјето. Оваа житарка содржи многу фосфор, неопходен за кардиоваскуларниот систем, забната глеѓ и коскеното ткиво.
Овој минерал е неопходен за нормална работа на срцевиот мускул, а неговиот недостаток во телото доведува до нарушување на леукоцитната хемотакса, зголемена чувствителност на еритроцитите и тромбоцитна дисфункција.
“Покрај тоа, јачменот содржи калиум, калциум, железо, вредната аминокиселина лизин, која го стимулира производството на колаген. Тоа е протеин кој директно влијае на изгледот и здравјето на нашата кожа, поради што јачменот се нарекува” житарки за убавина “, “, вели докторот.
Таа, исто така, истакна дека јачменот е диетална храна која содржи многу малку маснотии – 1,1 g на 100 g. Единствените луѓе кои не се препорачуваат за оваа житарка се оние кои се нетолерантни кон глутен.
“Најважно е да не се прејадува, бидејќи јачменот предизвикува гасови. Од истата причина, житарици не треба да се даваат на деца под тригодишна возраст, дури и ако се добро зготвени. Општо земено, јачменот треба да се готви долго време, најмалку 50 минути, и подобро е ако се потопат преку ноќ пред тоа”, советува докторот.