Состојки за ќофтиња:
500 гр мелено месо
1 мал црн лук
2 чешниња лук
сол и бибер
половина лажичка морско оревче
1 јајце
малку трошки од леб да се замесат ќофтињата за да бидат компактни
Сос:
масло за печење или путер
2 лажици брашно
300 – 500 мл говедска супа
200 мл павлака за готвење
1 лажичка сенф
1 лажица сос Вустершир
Подготовка: Исечете го црниот лук, изгмечете го белиот и додадете го месото. Додадете јајце, сол, бибер, морско оревче, малку трошки од леб и замесете се заедно.
Обликувајте ќофтиња со влажни раце и печете на средна температура. Пропржете го брашното во маснотијата што остана од ќофтињата неколку минути. Истурете ја супата и неутрална павлака. Потоа додадете сенф и сос од Вустершир.
Прилагодете ја густината со додавање супа, во зависност од тоа дали ви се допаѓа поретко или погусто. Кога ќе го завршите сосот, додадете ги ќофтињата и динстајте уште 5 минути.
Пријатно!