Лукот се користи како лек кој отстранува многу бактерии, и еве како правилно да го јадеме и зошто неговите состојки се „најздравата бомба“ за нашето тело.
Може ли лукот да биде алтернатива за избегнување на антибиотици? Што е тоа што „лечи“ во лукот? И како се козумира правилно? Нашите лекари го имаат одговорот на сите овие прашања.
- „Алицин“ е супстанца која се наоѓа во лукот, тој е најсилниот можен антибиотик. На пример, жени кои имаат проблеми со уринарниот тракт, или мажи, ги советував да консумираат лук заради лекување. Лукот и ориганото се комбинација која лечи ешерихија коли, која е многу тешко да се третира со антибиотици.
Лукот нема ефективен ефект кога ќе се проголта. Лекарот јасно објасни како лукот треба да се конзумира за да биде ефикасен и лековит:
- Чешне во прав или сушено нема цел и не треба да се користи. Кога ќе се свари, дури тогаш од лукот излегува ензим наречен „малиназа“, и тој е ефикасен. Ако само го проголтате, лукот ќе има многу слаб ефект. Секогаш треба да имате на ум дека се што „мириса“ на сулфур е фантастично корисно за нашето тело: зелка, карфиол, брокула. Бидејќи овие сулфурни соединенија се антибактериски и антивирусни – изјави познат лекар за Prvu.rs