Состојки и подготовка:
околу 450 – 500 гр. брашно
250 мл. вода (млака)
20 гр. свеж квасец
100 мл. масо
1 јајце
2 лажички шеќер
1 лажичка сол
околу 600 гр. виршли (мини виршли или големи што ќе ги исечете на два или три дела, не ги гответе, ако се со најлон тргнете го).
1 јајце за премачкување
сусам, лен, ким, чиа семе (за попрскување одозгора)
Промешајте го квасецот во млака вода со шеќер и малку брашно.
Оставете да отстои 10 минути, потоа додадете масло, јајце, сол. Промешајте и додајте го брашното малку по малку додека месете. Тестото треба да биде лесно и лепливо. Оставете го да нарасне половина час, а потоа измешајте го со додавање брашно.
Поделете на два дела, истегнете со сукало во должина. За мали колбаси, потребни се пократки ленти, долги околу 15 см и широки еден прст. За поголеми исечени колбаси, должината на лентата е околу 25 см, ширината на еден прст.
Ставете го колбасот на крајот од секоја лента и превртете го така што ќе биде спирално околу колбасот.
Наредете на плех намачкан со маргарин (или хартија за печење), премачкајте со изматено јајце и посипете со семки.
Вклучете ја рерната на 200 степени да се загрее, ролатите само ќе „одморат“ .Печете половина час, ако сакате пожолти печете уште малку. Извадете ги од рерна и премачкајте ги со малку масло да добијат сјај.Пријатно!