Доколку во домот имате бисквити и состојки за домашен пудинг (или оној од кесичка), можете да направите торта за десет минути. Почекајте малку за бисквитите да го соберат „најдоброто“ од кремот и десертот е подготвен за јадење.
Можете да го украсите со чоколадна глазура или да послужите со сладолед. Но, ако имате малку повеќе време и сакате карамела, лесно можете да подготвите слатко совршенство кое не треба да се пече во рерна.
Состојки за бисквит и торта со карамела:
50 дена мали бисквити
450 гр шеќер
150 гр путер
125 мл крем за шлаг
2 лажици хопла
100 мл вода
200 мл сок од портокал
Глазура:
120 гр чоколадо за готвење
90 гр путер
1 лажица масло
1 лажица вода
1 лажичка ванилин шеќер
Подготовка:
1. Искршете го чоколадото и растопете го со останатите состојки.
2. Во сад со дебело дно, додадете шеќер во 100 мл вода, потоа загрејте на многу мал оган додека шеќерот не се растопи целосно и продолжете да готвите додека не добиете карамела.
3. Внимателно додајте го путерот, внимавајќи да не изгорат двата вида павлака и кратко варете со мешање.
4. Наредете ред бисквити во сад и премачкајте со сок од портокал, потоа додадете го кремот, наредете ги слоевите додека не останете без состојките. Прелијте со чоколадната глазура и оставете преку ноќ во фрижидер.