ПЕРСИСКО ПИЛЕШКО: Похованото месо кое се јаде во Иран го освои светот, а тајната е во зачините!

popara9 ноември, 20211min00
262903_piletina_ls

Персиското пилешко како што се јаде во Иран е ароматичен специјалитет кој својата сладост ја должи на фината маринада. Месото маринирано во смеса за зачини, се премачкува со лесна смеса за печење за по печењето да добие мека кора, а внатрешноста да остане сочна.

Состојки:

¼ чаши крупно сечкани листови од свеж коријандер
1 до 2 лажици свеж сок од лимета
1 мала лута пиперка
4 чешниња лук
1 лажичка ким
2 лажички куркума
½ лажичка кајен пиперка
1 сm ѓумбир
1 лажичка сол
4 парчиња пилешко по желба
2 големи јајца
1 чаша брашно (или повеќе ако е потребно)
масло за пржење

Подготовка:

1. Изматете ги коријандерот, сокот од лимета, излупената лута пиперка, лукот, кимот, куркумата, кајен пиперката, ѓумбирот и солта во густа паста, додавајќи една или две лажички вода за полесно да се измати смесата.

2. Јајцата се матат додека не се соединат и изматат. Во друга чинија ставете го брашното. Прво ставете го месото во брашното, истресете го вишокот и потопете ги во јајцата.

3. Пилешкото се пржи на многу масло додека не порумени и потоа се остава на кујнска хартија да се впие вишокот масло.

Послужете со салата и сос по желба.

Пријатно!

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma