Шробет Адас или во превод супа од леќа е традиционално либанско јадење. Тоа е густа супа полна со протеини која добро заситува, а се подготвува од само неколку едноставни состојки кои повеќето ги имаат во кујната.
Се јаде во текот на целата година, а особено е популарен во зимските месеци. Супата обично се служи со малку магдонос и јогурт.
Имајте на ум дека либанската супа од леќа е многу густа. Ако сакате малку почиста супа, додадете повеќе супа за време на готвењето отколку што е наведено во рецептот.
Состојки за супа од леќа:
450 гр црвена леќа
100 гр ориз
2л супа од зеленчук
2 моркови
2 лукчиња
1 лимон
1 лажица куркума во прав
1 лажица ким во прав
сол и бибер по желба
свеж магдонос за украсување
јогурт по желба
растително масло за пржење
Подготовка:
1. Во големо тенџере загрејте го маслото и измешајте го сечканиот кромид. Се динста додека не омекне кромидот. Ќе ви требаат околу пет минути.
2. Во тенџерето додадете ги сечканите моркови, оризот, леќата, куркумата и кимот во прав. Сè добро измешајте.
3. Посипете со супа од зеленчук и варете ги сите заедно околу 15 минути додека не се сварат леќата и оризот.
4. На крајот од готвењето се додава свежо исцеден сок од лимон. Додадете сол и бибер по желба.
5. Состојките се матат со миксер додека не се добие густа супа.
6. Послужете со свеж магдонос и малку јогурт. Добар апетит!