Ова растение, во корист на здравјето, се користи уште од античко време, но кората претходно не се отстранувала, како што е случај денес.
Ѓумбирот е исклучително здраво растение.
Богат е со магнезиум, витамин Б, калиум и бакар.
Долго време се користел како природен лек за пробава и воспаление.
Меѓутоа, тогаш кората од ѓумбир не се отстранеувала како што е случај денес.
Со текот на годините, луѓето почнале да го лупат ѓумбирот пред да го додадат во пијалок или како зачин во јадење. Сепак, тоа не е најдобра идеја, бидејќи со отстранување на кората, отстрануваме и многу придобивки од ова растение.
Доктор Канчан Која вели дека кората се јаде и содржи повеќе корисни полифеноли дури и од месото. Покрај тоа, има и влакнеста текстура, па нема да ви пречи ако ја ставите во јадење, чај или супа.
Како ѓумбирот може да го подобри здравјето?
Ѓумбирот содржи џинџерол – биоактивна супстанца која помага во спречување на инфекции, ја намалува стомачната болка која е иритирана и ја ублажува мачнината, особено наутро.
Може да го намали нивото на шеќер во крвта
Студија од 2015 година, спроведена на 41 лице кои страдаат од дијабетес, покажала дека консумирањето 2 грама ѓумбир дневно го намалува нивото на шеќер за 12 проценти. Покрај тоа, редовното консумирање ги ублажува менструалните болки. Доколку сакате да ги искористите овие добри страни на ѓумбирот и да го зајакнете имунитетот, направете мешавина од мед и рендан ѓумбир, истурете ја во тегла, ставете ја теглата во фрижидер и консумирајте по две лажици секое утро.