Што да правите ако ви фали сода бикарбона во кујната? Марта Стјуарт има совети за што најефективно може да ја замени

popara19 ноември, 20211min00
297661_shutterstock-760434052_ff

Веројатно ви текнало на некој рецепт претходно, или веќе правите, да речеме, кифлички или благо, а потоа сфаќате дека пропуштате една од клучните состојки. Понекогаш таа состојка е сода бикарбона, но добро е да знаете дека не треба веднаш да трчате до продавница за да ја купите. Можеби има ефикасна замена во вашата кујна и веднаш можете да започнете со подготовка на рецепт кој ќе го јадете до срце.

Во оние рецепти кои содржат кисели состојки потребна е сода бикарбона, како основен минерал кој делува со киселина и ја „крева“ смесата при печењето. Експертите истакнуваат дека не постојат замени кои точно одговараат на нивниот состав, туку дека постојат состојки кои ќе ви помогнат во критичните ситуации. За некои од нив пишуваше и познатата готвачка Марта Стјуарт.

Една замена за сода бикарбона е брашното што само нараснува. Можете да го направите сами: измешајте шолја повеќенаменско брашно со лажичка прашок за пециво и четвртина лажичка сол.

Доколку правите колачиња, добра замена се изматените белки кои се додаваат во смесата непосредно пред печењето. Само одвојте ги жолчките и белките и изматете ги во цврстиот снег. Ако во вашиот рецепт има две јајца, треба да додадете уште малку.

prašak za pecivo

Најдобрата опција е прашокот за пециво.

Ако вашиот рецепт бара една лажичка сода бикарбона, заменете ја со три пати повеќе прашок за пециво. Бидејќи исто така ви недостасува кисела состојка, додадете една лажичка сок од лимон или јогурт. Ова ќе биде активната состојка за подигање на тестото!

Важно е да се знае: прашокот за пециво и сода бикарбона не се исти и не можат да се заменат во рецептите само така, бидејќи делуваат поинаку.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma