5 причини зошто треба да јадете моркови преку целата година: Овој зеленчук е дарба од природата

popara12 декември, 20211min00
carrots-g23693b9a11920-830x0

Покрај тоа што е вкусен додаток на сите јадења, а супите и чорбите без него се едноставно незамисливи, морковите се исклучително добри и за нашето здравје.

Богат е со витамини А, Ц, К и Б8, како и со фолати, калиум, железо, бакар и манган. Сепак, повеќето корисни својства на морковите доаѓаат од неговото богатство со бета каротин и растителни влакна.

Морковот е зеленчукот со најголем извор на бета каротен и е моќен антиоксиданс со многу здравствени придобивки.

Во телото, бета каротинот се претвора во витамин А, кој е одговорен за одржување на здрава кожа.

Сепак, ова не се сите придобивки што треба да ги јадете редовно од овој зеленчук. Иако морковите имаат многу предности, ние ги одбравме петте најважни за вас:

1. Поволно влијае на видот

Најважното влијание што морковот го има врз нашето здравје е тоа што позитивно влијае на видот. Овој зеленчук е богат со витамин А, кој директно влијае на нашиот вид. Покрај тоа, бета каротенот во морковот штити од макуларна дегенерација, глауком и катаракта.

2. Ја регулира циркулацијата и високиот притисок

Витаминот Б комплекс, присутен во морковите, ја регулира циркулацијата на крвта, обезбедувајќи нормална работа на срцето и белите дробови. Го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести и помага во намалување на високиот крвен притисок.

3. Го штити црниот дроб

Овој вкусен зеленчук може да го заштити вашиот црн дроб од токсини. Високото ниво на витамин А во морковот игра важна улога во исфрлањето на токсините од телото. Покрај тоа, морковите ги намалуваат масните наслаги во црниот дроб, додека влакната помагаат во чистењето на црниот дроб.

4. Ги штити непцата и забите

Грицкањето свеж морков ги чисти забите и го поттикнува создавањето на повеќе плунка, која е алкална, а со балансирање на микрофлората, ја одржува здрава усната шуплина.

5. Го подобрува варењето

Морковите содржат голема количина на диетални влакна кои позитивно влијаат на работата на дигестивниот систем. Редовното консумирање моркови ќе спречи надуеност, запек и киселини.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma