Pad kra pao е едно од омилените јадења во Тајланд, а спас е кога сакате нешто брзо, заситно и вкусно. Садот со кој можете да ги нахраните масите во моментот има мелено месо како основа. Тоа може да биде пилешко, свинско – или говедско месо, во зависност од инспирацијата.
Традиционално, меленото месо во ова јадење се служи со ориз и јајце пржено на око, но кој повеќе сака тестенини нека ги проба. Лутите пиперки и лукот се ароми на душата, а лутината ја прилагодувате по вкус. Наместо кромид, ќе користи и млад кромид. Светиот босилек, познат и како Тулси, исто така е една од компонентите на есенската пад кра пао, па доколку го имате при рака, задолжително користете го.
Состојки:
3 лажици растително масло
2 кромида
7 чешниња лук
3 лути пиперки (или по вкус)
450 гр мелено месо
1 лажичка шеќер
1 лажица сос од риба
3 лажици соја сос (со помалку сол)
2 лажички сос од остриги
⅓ Чаши пилешка супа или вода со малку натриум
лисја од босилек
Подготовка:
1. Загрејте вок или тавче, потоа додајте масло и кога добро ќе се загрее, додајте сечкани кромиди и лук и пржете 3 минути. Додадете ги исецканите лути пиперки и пропржете уште една минута. Зголемете ја температурата на највисоко и додадете го меленото месо и промешајте.
2. Додадете шеќер и сосови. Промешајте-пржете уште една минута и истурете ја супата. Огнот треба да биде силен за да се намали течноста. Додадете го босилекот и пржете додека не овенат. Послужете со ориз или тестенини.