Во есен и зима, тиквата е присутна на трпезата во форма на многу рецепти и јадења. Некои од најпопуларните се пита со тиква, печена тиква, полнета тиква, секакви слатки од тиква и крем од тиква, а се користи не само во десерти, туку може да се користи и за правење разни супи.
Сепак, повеќето рецепти започнуваат со чистење на тиквата, а ние ви го пренесуваме најлесниот начин.
Започнете со миење, бидејќи на неа често остануваат траги од земја. Потоа отстранете го капакот и дното на тиквата. Во зависност од големината, можете да ја исечете на помали парчиња за полесно да се лупи.
Ако користите тиква за печење со кората, откако ќе ги извадите двата краја, пресечете ја на половина и со лажица извадете ја внатрешноста заедно со семките.
Сега кога сте ја исчистиле, пресечете го во саканата големина според вашиот омилен рецепт. Доколку сакате да подготвите полнета тиква, отсечете го само малку дното за да стои исправено и со лажица внимателно ископајте ја внатрешноста.