Торта со супериорен вкус, која се топи во устата
СОСТОЈКИ:
- 1 јајце
- 100 гр шеќер
- 1 ванилин шеќер
- 150 мл млеко
- 50 мл масло
- 4 супени лажици џем
- 230 гр брашно
- 1 прашок за пециво
За прелив:
- 1 литар млеко
- 4 лажици шеќер + 1 лажица шеќер во прав
- 1 лажица екстракт од ваила
- 4 пудинг од ванила
- 200 гр путер
- 100 гр печени сечкани ореви
Подготовка:
Прво го правиме филот:
Во млекото ставете шеќер и ванила и сварете го пудингот. Покријте со фолија да се излади целосно. Изматете го путерот со 1 лажица шеќер во прав и соединете го со изладениот пудинг. Додадете половина од печените сечкани ореви
Кора:
Во сад со миксер се мати јајцето со шеќерот, се додава ванилата, млекото, маслото, џемот, брашното со прашокот за пециво и се меша.
Истурете во голем плех обложен со хартија за печење. Се пече на 200 степени. Да се олади. Се сече на три ленти. Премачкајте ја секоја лента со филот и завиткајте ја во ролна. Следнната повторно премачкајте ја и продолжете да виткате во круг.
Премачкајте со остатокот од филот и посипете со остатокот од печените ореви. лешници или несолени кикирики. Оставете еден ден во фрижидер да впие.