Сочна торта со круши (РЕЦЕПТ)

popara24 декември, 20211min00
9f07107b3a75cd90d7204bdcf397279bd383b17d

Правите сезонски овошни колачи, а сега е време на круши.

Состојки за кора:

250 гр брашно

100 гр мелени бадеми

1 јајце

80 гр шеќер

лажичка цимет во прав

лажица мед

рендана кора од половина лимон

150 гр путер

За фил:

1 кг круши

2 лажици сок од лимон

лажица мед

За шлаг:

3 белки

100 гр шеќер

Подготовка:

Измешајте ги брашното, бадемите, шеќерот и циметот. Направете вдлабнатина на средината од смесата и во неа ставете јајце, мед, путер, сол и изрендана кора од лимон. Замесете хомогено тесто, завиткајте во фолија и ставете го во фрижидер да отстои околу час и половина. Излупете ги крушите и исечкајте ги на ситни коцки, а потоа измешајте со лимоновиот сок за да не потемнат.

Расукајте го тестото на масата што претходно сте ја посипале со брашно и ставете го во кружен калап, со обрач што се вади. Тестото избоцкајте го со вилушка, наредете ги парчињата круши и прелијте со медот.

Се пече во загреана рерна на 220 степени околу 40 минути. Во меѓувреме со миксер изматете ги белките и шеќерот, врз печениот колач премачкајте го шлагот и кратко печете на истата температура да добие убава боја (околу пет минути), потоа исклучете ја рерната и оставете го колачот внатре уште пет минути. Послужете откога ќе се излади.

Пријатно!

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma