Болката во грлото често се јавува во зимските месеци, а често е придружена со отежнато голтање и чувство на гребење или пецкање. Сите овие се симптоми на болки во грлото, а доколку ги почувствувате, задолжително избегнувајте го следново.
Тврда храна
Вообичаено се препорачува конзумирање на мека храна како што се компири, ориз или, идеално, супа за симптоми на болки во грлото, додека острата и тврда храна може да ја влоши состојбата. Затоа држете се подалеку од јаткасти плодови, тврди кори, грицки и слично.
Кисела храна
Храната која е покисела може да го зголеми чувството на пецкање, болка и гребење во пределот на грлото, па затоа треба да се држите подалеку од цитрусно овошје, кисели краставички и свежи салати со оцет.
Топла храна
Топлината ќе помогне да се ублажат симптомите на воспалено грло, па затоа топлиот чај е задолжителен во лекувањето, но треба да бидете внимателни со топлата храна – ако е премногу жешка, можете да го оштетите и онака воспаленото ткиво и да ја влошите состојбата. Дури и ако уште повеќе не ве боли грлото, ќе ви биде потешко да голтате.
Солена храна
Лекарите препорачуваат болките во грлото да се лечат со гаргара со солена вода, но премногу сол може да има спротивен ефект: премногу сол може да ги кородира ткивата и да ја влоши состојбата. Затоа најдобро е целосно да ги избегнувате солените грицки и солената храна.
Зачинета храна
Во случај на затнат нос често се советува да се конзумира зачинета и лута храна, но забрането е доколку ги почувствувате симптомите на воспалено грло. Може да делува многу агресивно на воспаленото ткиво и дополнително да го оштети на сличен начин како киселината.