Македонска ПАСТРМАЈЛИЈА: Волшебен специјалитет со неодолив вкус (РЕЦЕПТ + ВИДЕО)

popara3 март, 20221min00
Baka-1

Пробајте нешто ново и сочно

Ако барате ново јадење, тогаш пастрмајлијата е совршена за вас.

Овој традиционален специјалитет никогаш нема да ве остави рамнодушни, а вкусот е фантастичен.

Со фил од сецкано месо и неколку листови сланина, добивате оброк за вистинските гурмани.

На крајот на краиштата, најдобро е сами да го подготвите ова јадење и да видите колку е добро!

Состојки:

250 мл млака вода

10 гр квасец

2 лажици маслиново масло

1 лажичка шеќер

малку сол

400-450 гр брашно

Полнење:

250 гр свинско месо

сув зачин или сол

малку мелен црвен пипер

бибер

два листа сечкана сува сланина

лист од магдонос

Подготовка:

Од наведените состојки замесете помеко тесто и добро обработете за да биде глатко. Се остава да одмори 30 минути покриено. Истресете го тестото на маса и поделете го на помали топчиња, обработете го со рака и оставете го да одмори покриено 10 минути. Исечете го месото на што помали парчиња, посолете и побиберете, додадете ги пиперот и листот од магдонос.

Промешајте. Како по правило, ова треба да се направи најмалку еден час порано. Во помали „чамци“ развлечете ги топчињата и на средина наредете го месото. По желба може да се додаде и малку кашкавал.

На крајот додадете малку маст. Во овој рецепт нема, само е исечкана сланина.

Повторно покријте 10 минути, премачкајте ги рабовите со масло и печете на 200 степени околу 30-40 минути. На шпорет на дрва, на силен оган околу 15 минути.

Погледнете чекор по чекор инструкции за подготовка:

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma