Експертите советуваат дека треба да ја ограничиме количината на масло што го користиме во кујната
Изборот секогаш треба да биде на здрави масти, а поздрави се ладно цедените масла. Рафинираните масла се полош избор.
„Постојат две причини зошто овие масла се лоши за нас – прво, тие се рафинирани, што значи дека биле изложени на хемикалии во текот на процесот на формирање и во тој процес ги губат сите свои природни добри својства. Недостасуваат антиоксиданси, минерали и витамини и само се дебелееме“ – вели д-р Кејт Шенахан.
Потоа, содржат големи количини полинезаситени масти, кои сами по себе не се нездрави, но кога се изложени на високи температури стануваат нестабилни. Со текот на времето, овие масти се таложат во масните клетки на телото и водат не само до дебелеење, туку и до воспалителни процеси кои се многу штетни.
Најлошо од се е маслото од пченка, но веднаш зад него се маслото од маслодајна репка и маслото од соја.